JOBBTESTER

Utvecklare & IT
Hem > Utvecklare & IT

Utvecklare - Jobb med IT & teknik

Ett jobb som utvecklare passar för dig som har ett intresse i att utveckla olika typer av program. Det kan vara hela eller delar av programmet, som sedan används till datorer. Utvecklarens jobb är även att ge service och underhålla program som redan finns och optimera dessa efter kundens behov.

Att ha ett jobb som utvecklare

At ha ett jobb som utvecklare innebär att du få ett mycket flexibelt och mångsidigt arbete vilket bidrar till att du får möjlighet att utvecklas inom olika program. Som utvecklare kan du välja att arbeta med en specifik inriktning. Många utvecklare nischar sig på applikationsutveckling, medan andra väljer programutveckling istället. Yrket är oftast mycket fritt, även om du har arbetstider att anpassa dig efter. Det är inte ovanligt med deadlines som du måste uppfylla och därför är det bra om du är ansvarsfull som person. Många utvecklare arbetar i den privata sektorn, även om offentliga sektorn också är möjlig. Din arbetsplats är där du själv önskar och där det finns uppkoppling till internet.
Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
 • Intresserad av att utvecklas
 • Självständig
 • Problemlösare
 • Ansvarsfull
 • Intresserad av IT
 • Datadrift
 • Utveckling av programvara
 • System och hårdvara
 • Underhåll av system
 • Planering av IT-stöd
 • Ute hos kund
 • Hemifrån
 • Eget företag
 • Privata sektorn
 • IT-företag

Vanliga roller

Systemutvecklare

En systemutvecklare jobbar med att utveckla data och IT-system. I rollen som systemutvecklare kan du bland annat arbeta med att utveckla ekonomisystem, men du kan också utföra programmering eller skapa system för industriproduktion.

Spelutvecklare

Att jobba som spelutvecklare innebär att du tar idéer och omvandlar dessa till spel. Som spelutvecklare skapar du spelen från grunden och ser till att det fungerar som det ska och håller en hög kvalitet. Du kan t.ex. arbeta med grafik och design, men också med programmering.

Webbutvecklare

Webbutvecklarens uppgift är att utveckla olika typer av tjänster och produkter till webben. Det vanligaste är att det handlar om webbplatser och kampanjsidor, men även e-handelssystem och webbapplikationer är vanligt förekommande.

Databasadministratör

Att jobba som databasadministratör innebär att du är med och utformar databasen för att besluta hur den ska se ut. Du har ett mycket nära och bra samarbete med slutkunden och dess användare och har kunskap om olika metoder som används för datalagring.

IT-arkitekt

Som IT-arkitekt ser du till att utveckla och ta fram strategier för hur ett IT-system kan användas på bästa sätt. Du förbättrar befintliga system och har en komplett överblick över hela IT-strukturen på ett företag.

Hitta lediga jobb som utvecklare

Det är inte svårt att hitta lediga jobb som utvecklare. Utvecklarjobb.nu listar flera lediga jobb som utvecklare inom flera olika branscher. Är du intresserad av att arbeta som utvecklare eller programmerare kommer framtidsutsikterna se mycket goda ut. Som utvecklare är du en del av utvecklingen framåt och det finns därför goda jobbmöjligheter inom olika yrkeskategorier. 

Vad får en IT-utvecklare i lön?

Som IT-utvecklare kommer du att ha en medellön på ca 46 500 kronor. Denna medellön gäller främst för personer som arbetar med att utveckla mjukvara och system. För IT-utvecklare inom spel och digital media ligger lönen lite lägre. På SCB:s hemsida kan du läsa mer om vad en IT-utvecklare får i lön och om det är den privata eller offentliga sektorn du bör satsa på. Yrket som IT-utvecklare har blivit allt mer populärt och det är tack vare den digitala utveckling som vi har idag.

Så blir du utvecklare inom IT

Att utbilda sig till programmerare inom IT är enklare idag med flera utbildningsalternativ tillgängliga såsom yrkeshögskoleutbildningar eller högskolestudier. Newtons Systemutvecklare .NET-utbildning är utformad för att ge studenterna kunskaper och färdigheter som krävs för att bli en kvalificerad systemutvecklare inom Microsoft .NET. Utbildningen är 2 års lång och är uppdelad i flera olika moduler som täcker olika aspekter av systemutveckling, såsom databasdesign, utveckling av webbapplikationer och mjukvarutestning.

Det är dock nödvändigt att ha en passion för IT och data för att kunna genomföra en sådan utbildning. Idag är det inte ovanligt att programmerare har olika utbildningsbakgrund, varav vissa är självlärda. Emellertid är det vanligt att arbetsgivare föredrar att anställa programmerare som har genomfört en eftergymnasial utbildning. Det finns många fler skolor tillgängliga som erbjuder utbildningar för att bli utvecklare inom IT, vilket du kan hitta på Studera.nu.