JOBBTESTER

Lokalvård
Hem > Lokalvård

Städjobb - Jobb som lokalvårdare

Ett jobb som lokalvårdare ger mycket varierande arbetsuppgifter. Lokalvård är ett serviceyrke där du kan arbeta med olika uppdrag på en och samma dag. Du kan arbeta med privatstädning, kontorsstädning och flyttstädning – allt på en och samma dag.

Att ha ett städjobb

Arbetet som lokalvårdare passar dig som vill kunna arbeta flexibelt och på olika arbetsplatser flera gånger i veckan. Ditt jobb som städare är att följa de instruktioner som satts upp hos den unika kunden och arbeta med rengöring och hygienhållning. Här är det viktigt att du har kunskap om olika kemiska medel och att du har en bra arbetsteknik och verktyg.

Det vanligaste för någon med ett städjobb är att arbeta under dagen, men det är inte ovanligt med kvällsjobb såväl som helgarbeten. Det är inte ovanligt att städningen kan kompletteras med andra arbetsuppgifter; till exempel inköp eller påfyllnad av förbrukningsmaterial. Lokalvårdare arbetar i privata bostäder, men också i skolor, tvättstugor, gallerior, sjukhus och mycket mer.

 Passar dig som är…
 Vanliga arbetsuppgifter
 Här kan du jobba
 • Noggrann
 • Ansvarsfull
 • Lyhörd
 • Serviceinriktad
 • Social
 • Renhållning
 • Städning
 • Påfyllnad av material
 • Fönsterputsning
 • Golvvård
 • Restauranger 
 • Kontor
 • Flyttfirmor/städfirmor
 • Privata bostäder
 • Fastigheter

Vanliga roller

Hemstädare

Städning i privata bostäder hemma hos privatpersoner. Du följer den angivna städinstruktionen eller städar efter kundens önskemål på plats. Yrket innefattar allt från dammsugning till våttorkning och rengöring av möbler, men kan också innebära disk, tvätt och vattning av blommor.

Trappstädare

Som trappstädare ser du till att ta hand om underhållet i ett trapphus. Du rengör trapphuset från smuts och grus och ser till att fönster, eventuell hiss och allmänna utrymmen är i gott skick. I vissa fall kan fönsterputsning och golvvård utföras.

Flyttstädning

Som flyttstädare ser du till att städa ut bostäder och lokaler i samband med flytt. Arbetet är mycket fysiskt krävande och pågår ofta under hela dagen. Här ska du inte bara ha kunskap om städning, utan du ska också kunna använda starkare kemikalier på rätt sätt.

Arbetsledare

På ett städföretag är det inte bara städare som arbetar, utan även arbetsledare. Som arbetsledare leder du ditt team på plats och ser till att det blir korrekt utfört. Du tar också hand om kunder såväl som utbildning av ny personal.

Hitta lediga städjobb

Allt fler väljer idag att ta hjälp av professionella lokalvårdare. Det gäller inte bara när det kommer till privatpersoner, utan kanske främst bland företag och i fastighetsbranschen. Tack vare den ökade efterfrågan på städjobb ser också arbetsmarknaden mycket ljus ut. Att hitta lediga städjobb som lokalvårdare är sällan svårt och det finns många olika verksamheter som du kan vända dig till. Det lättaste sättet att hitta lediga städjobb är på Stadjobb.nu där över 3 000 jobb inom lokalvården finns tillgängliga. Många som arbetar inom lokalvård börjar som städare, men det finns möjlighet att vidareutvecklas inom branschen och inta andra yrkesroller. Börja din jakt på lediga städjobb i dag!

Vad tjänar en lokalvårdare?

Snittlönen för en lokalvårdare ligger idag på ca 24 400 kronor, enligt statistik från SCB och Unionen. Det finns flera faktorer som är avgörande för hur mycket du kommer tjäna. Ditt ansvarsområde, din erfarenhet av branschen och din ålder kommer till exempel att vara avgörande i frågan.

Då arbetet är mycket flexibelt finns det oftast möjlighet att påverka lönen. Du kan till exempel ta fler arbetspass eller arbeta under OB-timmar. På så sätt finns det möjlighet att öka lönen för den som önskar och har möjlighet. På Yrkeskollen.se kan du läsa mer om hur lönerna för lokalvårdare ser ut. 

Vad är lokalvård?

Lokalvård, även kallat städning eller lokalrengöring, innebär att utföra regelbundna och specifika åtgärder för att upprätthålla renlighet och hygien inom olika typer av lokaler, inklusive kontor, skolor, och vårdinrättningar. Lokalvårdare, även kända som städare eller städerskor, är de professionella som ansvarar för dessa uppgifter och utför diverse städaktiviteter för att minska mängden smuts och mikroorganismer i miljön. Läs mer om lokalvård på sol.se, vilket inkluderar olika moment som dammsugning, avtorkning, fönsterputs, och desinfektion för att skapa en hälsosam och trivsam arbets- eller boendemiljö.

Så blir du lokalvårdare

Det krävs sällan någon särskild utbildning för att du ska kunna bli lokalvårdare. De allra flesta företag erbjuder internutbildningar i samband med anställning, vilket ger dig de grunder som du behöver. Det är även arbetsgivaren som kommer bestämma om dina kvalifikationer är tillräckliga för att du ska få en anställning på företaget eller inte. 

De vanligaste krav gällande utbildning är att du har gått ut gymnasiet. Mer än så kommer sällan att efterfrågas. Vissa arbetsgivare vill dock att du har ett B-körkort så att du kan förflytta dig lättare mellan arbetsplatserna.