JOBBTESTER

Design
Hem > Design

Design - Jobb för kreativa

Som designer kan du arbeta med en rad olika typer av yrken. Design är ett ord som används för att beskriva utvecklingen av olika tjänster, processer och varor. Ett design-jobb passar dig som älskar att vara kreativ och som brinner för att få ut ditt budskap.

Att ha ett designjobb

Det vanligaste för en person med ett designjobb är att arbeta från en både konstnärlig och en affärsmässig grund. Fokus ligger på form och funktion, men kan också ligga på ett specifikt varumärke. En designers uppgift är att utforma och skissa fram olika koncept som i sin tur kan användas för att ta fram nya produkter. Skissen kan till exempel påvisa hur tjänsten ska se ut eller hur produkten ska fungera och låta.

Ett designjobb kan även innebära att arbeta med att skapa nya modeplagg, skor och accessoarer eller att arbeta med att designa nya möbler. Det kan också handla om att designa för webben, till exempel ta fram en design för en ny hemsida följt av att en frontend-utvecklare bygger hemsidan i kod. Begreppet är stort och använda således för att beskriva en rad olika typer av yrken.

Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
 • Kreativ
 • Brinner för skapande
 • Målinriktad
 • Nytänkande
 • Lösningsorienterad
 • Ansvara för den kreativa processen
 • Arbeta tillsammans i team
 • Ta fram lösningar efter budget
 • Ta fram material
 • Presentera material
 • Grafisk design
 • Digital design 
 • Modeföretag
 • Konsult
 • Möbler och inredning

Vanliga roller

Industridesigner

Som industridesigner får du vara med i produktutvecklingen och arbetar tillsammans med andra utvecklare. Tillsammans ser ni till att samverka för att ta fram nya tjänster eller produkter till ett företag. Du kan arbeta som konsult såväl som anställd.

Grafisk designer

Grafisk designer passar för dig som vill arbeta på en reklam- eller designbyrå och som vill arbeta så kreativt som möjligt. Som grafisk designer får du hjälpa till att ta fram bildspråk och logotyper, men även webbplatser och förpackningar eller profilprodukter.

Modedesigner

Som modedesigner kommer du att kunna arbeta med att ta fram och designa kläder som sedan går ut till försäljning. Du kan arbeta självständigt med ett eget företag, men du kan också arbeta in-house på en designeravdelning i ett större modevaruhus.

Möbeldesigner

Möbeldesign är ett yrke som passar dig som gillar att arbeta med händerna. Du designer och formger möblerna själv och ser därefter till att sköta både marknadsföring och försäljning. Du kan även arbeta som konsult för en större möbeltillverkare.

Produktdesigner

Som produktdesigner är det du som tar fram och designa olika produkter. Du kan till exempel bestämma hur ett par solglasögon ska se ut, kastruller, stolar, mattor eller ramar. Det vanligaste är att arbeta som konsult där du tar dig an uppdrag från större tillverkare.

Programutvecklare/designer

Att jobba som programutvecklare är en dynamisk och kreativ karriär där du ständigt står inför nya utmaningar och lär sig nya teknologier. Det innebär att skapa, testa och underhålla mjukvara som löser specifika problem eller möter användarnas behov. En yrkesgren som programutvecklare är att bli .NET-utvecklare, som skapar robusta och skalbara applikationer inom Microsofts .NET-ramverk.

Hitta lediga designjobb

Det går inte att sticka under stol med att arbetsmarknaden för konstnärliga är mycket populär och det, i sin tur, innebär också att det finns en mycket hård konkurrens. Här gäller det att visa framfötterna och marknadsföra sig själv på bästa sätt för att lyckas. Tittar vi däremot på hur det ser ut inom ingenjörsrelaterade designjobb är arbetsmarknaden betydligt lättare och ljusare. Orsaken beror helt enkelt på att det finns en helt annan balans.

I dagsläget finns det ungefär lika många utbildade ingenjörsdesigners som det finns arbeten. Är du på jakt efter lediga designjobb? På designerjobb.se kan du hitta tusentals olika arbetsgivare och uppdrag.

Vad får en designer i lön?

Genomsnittslönen för en industridesigner ligger på 48 800 kronor medan medellönen för en designer av spel och digitala medier ligger på 38 600 kronor, enligt statistik från SCB. Som egenanställd är det dock svårt att säga en exakt lön. En designers lön varierar kraftigt och beror bland annat på inom vilket område du arbetar. Tittar vi till exempel på den konstnärliga och kommunikativa branschen baseras lönenivån bland annat på din kompetens och på svårighetsgraden i tjänsten.

Din lön som designer kommer också att påverkas beroende på om du arbetar privat och har ett eget företag eller om du arbetar som anställd.

Utbilda dig till designer

Det finns flera olika utbildningar som du kan använda dig av för att studera till designer och många olika skolor att välja mellan. Vill du gå en akademisk utbildning pågår denna vanligtvis under loppet av 3 år, vilket motsvarar 180 högskolepoäng. Det är inte ovanligt att en designerutbildning gör det möjligt för dig att vidareutveckla dig efter kandidatexamen och då på ytterligare 2 år.

Några vanliga inriktningar är bland annat avancerad produktdesign och bokdesigner, men också designer manager, fordonsdesigner, herrmode, konfektyr, typsnittsdesigner och mycket mer. På Studera.nu kan du hitta och jämföra olika utbildningar.