JOBBTESTER

HR
Hem > HR

HR - Jobb med personal

Är du intresserad av att arbeta med människor, arbetsmiljö och personalfrågor kan ett HR-jobb passa dig bra. Här kan du antingen arbeta som HR-specialist, HR-assistent eller personalutvecklare och personalansvarig. Arbetsuppgifterna innefattar mycket administration och därför bör du vara noggrann och organiserad.

Att jobba med HR & personalfrågor

Att jobba med HR & personalfrågor är mycket omväxlande och din dag kan se ut på många olika sätt. Några mycket vanliga arbetsuppgifter som HR-specialist är att du sköter administrationen, utreder personalbehov, rekryterar, sköter planering och anställningsintervjuer, hanterar platsannonsering, introducerar nyanställda, tar fram underlag för löneförhandling och anställningsvillkor.

Arbetar du på ett mindre företag är det vanligt att du hanterar alla olika personalärenden som kan inkomma. Arbetar du på ett större företag är det vanligast att du är specialist inom ett specifikt område, t.ex. kompetens- och ledarutveckling. Du arbetar oftast heltid på ett fast företag, men kan också arbeta som HR-konsult. 

Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
 • Intresserad av människor
 • Kommunikativ
 • Lyhörd
 • Engagerad
 • Organiserad
 • Personalfrågor
 • Rekrytering 
 • Löneförhandlingar
 • Arbetsmiljö
 • Anställningsvillkor
 • Myndigheter
 • Kommuner
 • Som konsult
 • Företag
 • Offentliga och privata sektorn

Att rekrytera inom HR

För företag som söker expertis inom HR-rekrytering är A-Talent Finance en idealisk partner. De specialiserar sig på rekrytering inom HR, vilket innebär att de har djup insikt i att matcha rätt talanger med rätt roller. Med A-Talent får ni en dedikerad kontaktperson som lär känna er verksamhet och sätter sig in i era önskemål för den specifika tjänsten. Därefter presenterar de kandidater som stämmer överens med era önskemål.

Vanliga roller

Rekryterare

Som rekryterare arbetar du med att hitta ny personal till ett företag. Du väljer ut lämpliga kandidater och genomför rekrytering och intervjuer på löpande band. Här är det viktigt att du är noggrann, servicefokuserad och lyhörd för företagets behov.

HR-specialist

Att arbeta som HR-specialist innebär att du jobbar mycket nära personalen. Du kommer bland annat att utveckla och bedöma kompetensen internt på organisationen och är en mycket viktig del i processen för rekrytering, arbetsmiljö och personalvård.

Löneadministratör

Rollen som löneadministratör innebär att du har ansvar för att lönerna som betalas ut är korrekta och betalas ut rätt datum. Här kommer du även att ta hand om viss bokföring såväl som bevakning och arkivering av olika leveranser.

Personalansvarig

Som personalansvarig eller personalchef är det du som kommer att ta hand om det övergripande ansvaret av personalen. Du tar hand om intervjuer och rekrytering, men ser också till att introducera nyanställda och ta fram underlag för olika förhandlingar, t.ex. när det kommer till löner.

Organisationsutvecklare

En organisationsutvecklare arbetar med olika grupp- och individprocesser på ett företag. Här bör du ha kompetens inom kommunikation, konflikthantering, personlig utveckling och coaching. Du bör även ha en god förmåga att utveckla organisationen och personal.

Hitta lediga jobb HR-jobb

Om du är intresserad av att arbeta som exempelvis organisationsutvecklare, eller HR-specialist kan du hitta passande, lediga HR-jobbHrjobb.nu. Att arbeta med personalfrågor har fått en allt viktigare betydelse för ett företag. Idag använder sig majoriteten av alla företag av HR-specialister eller personalutvecklare för att skapa en trivsammare miljö med fokus på medarbetare. För nyexaminerade finns det idag en mycket bra balans på marknaden, eftersom utbudet står jämnt med efterfrågan. Även för personer med utbildning och yrkeserfarenhet ser marknaden ljus ut – hitta lediga HR-jobb i dag!

Vad får en HR-specialist i lön?

Enligt SCB får en HR-specialist i genomsnitt 43 300 kronor i lön. Yrkesrollen är mycket populär och många vill idag fokusera på att utveckla arbetsplatser och skapa en bättre arbetsmiljö. Vill du se till att höja din lön så mycket som möjligt är det främst i den privata sektorn som du ska arbeta.

Vill du läsa mer om olika löneintervall som HR-specialist, samt få tips och råd kring du själv kan göra för att påverka din lön? Besök Unionen.se.

Så börjar du jobba med HR

För att börja jobba med HR är vår rekommendation att först gå en utbildning som personalvetare. Det är en bred, spännande utbildning med fokus på beteende- och samhällsvetenskap. Du kan hitta personalvetarprogrammet på universitet som exempelvis Göteborgs Universitet eller Umeå Universitet. Men det finns även andra vägar att gå – Om du vill utbilda dig inom en specifik HR-inriktning kan du hitta kurser från privata utbildningsanordnare och yrkeshögskolor på Studentum.se. För att bygga vidare på dina kunskaper kan du även gå kurser inom exempelvis företagsekonomi, då detta brukar vara mycket värdefullt tillskott för ett företag.