JOBBTESTER

Frontend-utvecklare
Hem > Frontend-utvecklare

Frontend-utvecklare

Att ha ett jobb som Frontend-utvecklare innebär att du arbetar med att designa och implementera den del av en webbplats eller applikation som användarna interagerar med direkt. Det är konsten att förvandla design till fungerande kod som ser bra ut och fungerar smidigt. Frontend-utvecklare är personerna som gör detta möjligt.

Vad är en frontend utvecklare?

En frontend-utvecklare fokuserar på att designa och implementera den visuella delen av en webbsida eller webbapplikation som användaren direkt interagerar med. De använder tekniker som HTML, CSS och JavaScript för att förvandla designskisser till fungerande webbsidor.

Om jobbet

Som frontend-utvecklare jobbar du med att skapa och implementera den visuella delen av webbapplikationer och webbsidor. Man tar designritningar och omvandlar dem till fungerande webbsidor med hjälp av kodningsspråk som HTML, CSS och JavaScript.

Passar dig som är:

Vanliga arbetsuppgifter:

Här kan du jobba:

Problemlösare

Utveckling av användargränssnitt

Webbyråer

Kreativ

Optimering av webbplatser för mobila enheter

E-handelsföretag

Teknikintresserad

Samarbete med designers

Medie- och nyhetsplattformar

Uppmärksam på detaljer

Testning och felsökning av webbsidor

IT-företag

Vanliga roller

Det finns en rad olika specialiseringar och roller inom frontend. Dessa varierar beroende på projektets storlek, teamets struktur och den specifika teknologin som används.

UI-utvecklare

Som UI-utvecklare är du specialiserad på att skapa användargränssnitt som är estetiskt tilltalande och funktionella. Du jobbar tätt med UX-designers för att säkerställa en optimal användarupplevelse.

JavaScript-utvecklare

Som JavaScript-utvecklare fokuserar du på att skriva, testa och implementera skript för webbsidor. Du använder dig av diverse program och ramverk för att förbättra sidans funktionalitet.

Responsiv designexpert

Denna roll fokuserar på att säkerställa att webbsidor fungerar sömlöst på olika enheter, från mobiltelefoner till stora skärmar. Du arbetar med att justera design och funktion beroende på skärmstorlek.

Performance-optimerare

Som performance-optimerare arbetar du med att förbättra hastigheten och prestandan på webbsidor. Du identifierar flaskhalsar, minimerar kod och ser till att sidan laddas snabbt.

Hitta lediga Frontend-jobb

Om du är på jakt efter ett Frontend-jobb kan du med fördel besöka Utvecklarjobb.nu. Denna webbplats är specialiserad på teknik- och utvecklarpositioner, vilket gör den till en värdefull plattform för de som är intresserade av karriärer inom IT och programmering. Med en användarvänlig design och en uppdaterad lista över lediga tjänster, kan du enkelt filtrera sökresultaten för att hitta frontend-jobb som matchar dina kompetenser och intressen.

Utbilda dig till frontend-utvecklare

Om du är intresserad av att bli frontend-utvecklare finns det flera utbildningsvägar att välja på. Det finns kurser online, på högskolor och universitet som ger en gedigen grund inom ämnet. Många börjar med att lära sig grunderna i HTML, CSS och JavaScript innan de går vidare till mer avancerade tekniker och ramverk. Ett populärt val för många är att läsa till frontend-utvecklare på IT Högskolan, som erbjuder en omfattande utbildning inom frontend-utveckling. Det är viktigt att kontinuerligt uppdatera sina kunskaper, eftersom teknologin och branschstandarderna ständigt utvecklas.

Relaterade frågor

Hur mycket tjänar man?

I Sverige kan en junior frontend-utvecklare förvänta sig en startlön på ca 25 000–35 000kr i månaden, medan en mer erfaren kan tjäna betydligt mer. Enligt Unionen ligger marknadslönen 2023 mellan 36 000kr och 48 000kr per månad. Men lönen varierar beroende på erfarenhet, geografisk plats, och arbetsgivaren. 

Vad är skillnaden mellan webbutvecklare och frontend utvecklare?

En webbutvecklare är ett övergripande begrepp som kan innefatta både frontend och backend-utveckling. Frontend-utvecklaren specialiserar sig på användargränssnittet och upplevelsen medan en backend-utvecklare fokuserar på servern, databasen och applikationslogiken.

Vad är skillnaden mellan front end och back end?

Front end avser den del av en webbplats eller applikation som användaren ser och interagerar med direkt, medan back end handlar om de bakomliggande systemen som driver applikationen, inklusive databaser, servrar och applikationslogik. Tillsammans skapar de en fullständig webbapplikation. Läs mer om back end-utvecklare på framtid.se.