JOBBTESTER

Idrott
Hem > Idrott

Idrott - Jobb inom sport

Gillar du idrott kan ett jobb inom sport vara något som passar dig. Du kan t.ex. arbeta som personlig tränare och idrottslärare, men också lagtränare eller idrotts-massör. Här kan du läsa mer om yrkeskategorin och se vilka roller och arbetsuppgifter som ingår.

Jobb inom idrott

Det finns mängder med olika jobb inom idrott. Det finns också ett flertal olika vägar som du kan ta för att få ditt drömjobb. Är du intresserad av att arbeta med barn och ungdomar kan arbetet som idrottspedagog vara något som passar dig riktigt bra. Är det istället så att du har idrott som ditt stora intresse här i livet vill du kanske utveckla dig ännu mer med ett jobb inom idrott. Här har du istället möjlighet att arbeta som idrottstränare och personlig tränare, men också idrottsdomare, idrotts-massör och mycket mer.

Det vanligaste är att du arbetar som anställd, men du kan även ta konsultuppdrag eller arbeta med projekt.

Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
 • Intresserad av idrott och hälsa
 • Social
 • Engagerad
 • Aktiv i vardagen
 • Gillar att leda
 • Behandla och rehabilitera
 • Leda och lära ut 
 • Motivera och engagera
 • Hjälpa människor att utvecklas
 • Arbeta förebyggande
 • Personlig tränare – gym
 • Skolor
 • Ungdomsverksamhet
 • Rehabiliteringscenter
 • Sjukvård

Vanliga roller

Idrottslärare

När du arbetar som idrottslärare har du ett mycket viktigt yrke. Ditt mål är att motivera och engagera ungdomar och barn till en mer aktiv livsstil. Du bidrar till en känsla av gemenskap och leder lektioner i t.ex. skolor eller i föreningar.

Personlig tränare

Som personlig tränare har du möjlighet att arbeta som konsult på företag eller på olika gymanläggningar. Du kan även arbeta som anställd. Dina arbetsuppgifter är att förklara, visa och leda människor. För att kunna arbeta som personlig tränare behöver du ha en utbildning.

Idrotts-massör

Som idrotts-massör ska du inte bara ha ett intresse för sport och idrott, utan du behöver ha en mycket grundlig och gedigen kunskap på en hög nivå. Arbetet innefattar bland annat behandling och undersökning av idrottsskador, såväl som rehabilitering och kunskap om olika behandlingstekniker.

Idrottsdomare

Att vara idrottsdomare är ett perfekt sätt för dig att komma in i idrottskarriären. Det är t.ex. inte ovanligt att arbeta extra som domare, samtidigt som du utöver sporten i fråga. På så sätt kan du lättare få in en fot, samtidigt som det kan växa till ett stort intresse som du kan göra karriär av.

Idrottstränare

Som idrottstränare är det mycket vanligt att du har ett stort och brinnande intresse för idrott. Det vanligaste är att du redan har en aktiv och lång bakgrund inom idrott och hälsa och att du gillar att leda större grupper.

Hitta lediga jobb inom idrott

Funderar du över var du hitta lediga jobb inom idrott? Idrottsjobb.nu listar flera tillgängliga tjänster inom idrottsbranschen. Här har du möjlighet att hitta ditt drömjobb oavsett vilken yrkesgren du är intresserad av. Idag intresserar sig allt fler för idrott och hälsa och det läggs även ett mycket större fokus på ämnet i skolor och för ungdomar. Framtidsutsikterna ser således ljusa ut. Att arbeta med idrott kräver i många fall utbildning och kunskap, vilket innebär att du först behöver gå en utbildning inom den kategori som du är intresserad av. 

Var ligger lönenivåerna?

Att se några exakta genomsnittslöner för idrottare och idrottslärare är mycket svårt. Som personlig tränare kan du t.ex. arbeta som konsult, men du kan också arbeta som anställd på ett gym eller rehabiliteringscenter. Lönerna kommer att påverkas beroende på din anställningsform och inom vilken kategori du är verksam. Enligt SCB ligger lönenivåerna inom idrott i dagsläget på ca 30 000 kronor. Är du utbildad inom idrott och har en lång erfarenhet och kunskap inom branschen kan lönerna vara högre. Det gäller även för dig som åtar dig uppdrag inom den privata sektorn.

Så kan du börja jobba med sport

Om du vill börja jobba med sport behöver du först se till att gå en utbildning inom den yrkeskategorin som du är intresserad av. Som personlig tränare och idrottsledare kommer du t.ex. att behöva ha en PT- och gruppinstruktörslicens som du kan visa upp. I Sverige finns det många olika sätt som du kan gå tillväga för att få arbeta med idrott i din vardag. Du kan t.ex. vända dig till Safe-education.se, GIH.se och Fogis.se. Hur lång utbildning du behöver gå beror bland annat på vilken inriktning som du har valt. Som idrottsdomare krävs sällan mer än kunskap inom sporten.