JOBBTESTER

Reception
Hem > Reception

Receptionist - Jobb som ger intryck

I ett receptionistjobb är du den första personen en kund kommer i kontakt med och som receptionist fungerar du således som företagets ansikte utåt. Här är det viktigt att du har en bra förmåga att kunna bemöta många olika behov och förväntningar från olika kunder.

Att ha ett jobb som receptionist

Enkelt förklarat kommer en receptionist att krävas på alla företag som har en reception. Detta är vanligast på företag och kontor som ofta tar emot kunder och samarbetspartners eller på företag som är mycket stora. Med ett jobb som receptionist behöver du vara lyhörd, social och serviceorienterad. Du ska inte bara hälsa besökare välkomna, utan du ska även kunna hantera reklamationer och klagomål på ett professionellt sätt. Idag finns det kontorsreceptionister, hotellreceptionister och receptionister på myndigheter och kommuner. Vill du arbeta som hotellreceptionist är det extra viktigt att du är språkkunnig och att du kan arbeta vardagar såväl som kvällar och helger.
Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
 Här kan du jobba
  • Social
  • Språkkunnig
  • Utåtriktad
  • Serviceorienterad
  • Ordningsam
  • Bemöta kunder
  • Ta emot klagomål 
  • Hänvisa kunder rätt
  • Ta emot leveranser och beställningar
  • Administration och dokumentering
  • Hotell
  • Myndigheter
  • Kommuner
  • Privata företag
  • Bemanningsföretag

Vanliga roller

Hotellreceptionist

Som hotellreceptionist ser du till att ta emot samtal och förfrågningar från kunder. Du hälsar också besökare välkomna och hjälper till med service och support. Det kan t.ex. handla om att registrera gästen på rummet eller förklara hotellets olika utrymmen.

Kontorsreceptionist

Som kontorsreceptionist hälsar du besökare välkomna. Du svarar på mail, telefonsamtal och fax och tar emot leveranser och beställningar. Du kan även ansvara för enklare inköp eller bokningar av t.ex. konferenser och andra beställningar. Administrativa uppgifter är mycket vanliga.

Support

Det är inte ovanligt att receptionister har en bakgrund inom kundtjänst och service och det gör att du även kan arbeta inom denna yrkeskategori. Som supportmedarbetare är det din uppgift att besvara frågor från kunder med dator och telefon som huvudsakliga verktyg.

Konferensvärd

Som konferensvärd är det din uppgift att hjälpa företag att sköta och anordna konferenser och möten. Du får t.ex. boka konferenser och se till att de planeras efter önskemål, men du får också förbereda måltider, hitta lämpliga lokaler och hantera teknisk utrustning.

Hitta lediga jobb som receptionist

Om du vill vara företagets ansikte utåt och gillar att ha många bollar i luften är receptionistyrket passande för dig. Det finns mängder av lediga jobb som receptionist – på Receptionistjobb.se kan du hitta lediga jobb som receptionist med placering i hela Sverige. Idag använder sig de allra flesta större företag av en receptionist och framtidsutsikterna ser således bra ut. Allt fler företag krav på tidigare erfarenhet eller utbildning inom serviceyrket. Det är inte uteslutande ett krav, men meriterande. Det viktigaste är vanligtvis att du är serviceorienterad och flexibel. 

Vad tjänar en receptionist?

Vad du tjänar som receptionist beror helt på var du arbetar. Precis som inom alla yrken finns det dock vissa yrkesroller och befattningar som kan ge dig högre betalt. Enligt SCB kommer lönen att vara betydligt högre om du arbetar som receptarie, jämfört med om du arbetar i en hotellreception eller reception på en vårdcentral. För kontorsreceptionister ligger medellönen på 26 300 kronor, medan en receptarie tjänar ca 38 200 kronor i snitt. Eftergymnasial utbildning såväl som ålder är de mest avgörande faktorerna för hur hög lönen blir. 

Så blir du receptionist

Det är långt ifrån alla företag som kräver utbildning för receptionister. Däremot kommer erfarenhet att ha en mycket betydande roll. Om du är intresserad av att fördjupa dig inom området som hotellreceptionist kan en utbildning inom hotell, restaurang och turism vara passande. Men det finns även receptionistutbildningar du kan gå hos bemanningsföretag eller privata utbildningsanordnare. Flera av kurserna går dessutom att läsa på distans. Hitta en passande utbildning för dig på Utbildning.se.