JOBBTESTER

Försäljning
Hem > Försäljning

Säljjobb - mötet med potentiella kunder

Benämningen säljare är egentligen ett samlingsnamn som innefattar många olika yrken och branscher där fokus ligger på försäljning. Med ett säljjobb är det viktigt att du är social och att du har en förmåga att ta kontakt med nya människor.

Att ha ett säljjobb

Oavsett om du arbetar som säljare i en butik, telefonförsäljare eller B2B-försäljare finns den en sak som är gemensamt för alla säljjobb. Med ett säljjobb måste du vara bekväm med nya kontakter och vara en god lyssnare. Du ska vara lyhörd för kundens behov och kunna arbeta självständigt. En säljares uppgift är att försöka öka försäljningen och intäkterna till ett företag. Med det följer ett stort ansvar för alla led i försäljningsprocessen.

Arbetar du som telefonförsäljare ringer du till nya och befintliga kunder för att presentera nya varor eller tjänster. Vanliga anställningsformer för säljare är heltid, deltid, timanställningar, anställning vid behov och visstidsanställning, t.ex. under säsong. Hur ett säljjobb är upplagt kan alltså variera.

Passar dig som är…
 Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
  • Lyhörd
  • Social
  • Självständig
  • Förtroendeingivande
  • Ansvarsfull
  • Öka försäljningen
  • Ta emot beställningar fysiskt eller över telefon
  • Öka merförsäljningen
  • Ge råd och service
  • Genomföra säljmöten
  • Ute hos kund
  • Privata företag
  • Callcenter
  • Kontor
  • I butik

Vanliga roller

Telefonförsäljare

Som telefonförsäljare arbetar du vanligtvis på ett callcenter. Du arbetar med att dra in nya kunder genom att använda dig av dator, telefon och mejl som verktyg. Du kontaktar både nya och redan befintliga kunder och kan arbeta med flera projekt samtidigt.

Innesäljare

Som innesäljare är ditt mål att ta kontakt med kunder från din arbetsplats eller från ditt kontor. Du säljer tjänster och produkter över telefonen, men kan också arbeta med rådgivning, service och klagomål. Som innesäljare kan du även utföra administrativa uppgifter, t.ex. fakturaunderlag.

Butikssäljare

Som butikssäljare jobbar du aktivt med att hjälpa kunder som besöker butiken. Du ser till att kunden hittar rätt produkt eller tjänst och får den service som behövs för en lyckad försäljning. Som butikssäljare kan du även hantera kassasystem och reklamationer.

Utesäljare

Till skillnad från innesäljaren arbetar en utesäljare på plats hos kunden. Det kan t.ex. innebära att du besöker kunder på deras eget kontor eller i deras hem för att demonstrera och informera om produkter och tjänster. Att arbeta som utesäljare kräver att du är flexibel med arbetstider.

Mötesbokare

Som mötesbokare assisterar du andra företag för att boka in möten. Du kontaktar potentiella kunder över telefon eller mejl och jobbar aktivt för att få in ett möte. När ett möte är bokat tar företaget över processen och åker ut för att demonstrera tjänster eller produkter.

Hitta lediga säljjobb

Vill du jobba med försäljning är möjligheterna mycket goda. På Saljjobb.nu finns lediga säljjobb i mängder. Allt fler företag har förstått nyttan med att använda sig av erfarna säljare för att öka intäkterna och försäljningen. Samtidigt har yrket också blivit mycket populärt hos befolkningen, eftersom lönerna är höga och kan påverkas av den egna prestationen. Under de senaste åren har intresset för säljyrket ökat än mer. Även under de närmaste 5 åren spås yrket vara mycket eftertraktat, samtidigt som konkurrensen fortsätter att vara låg. Du kan så gott som alltid vara säker på att kunna hitta lediga säljjobb.

Vad får en säljare i lön?

Enligt SCB ligger snittlönen för en telefonförsäljare på 28 300 kronor, medan medellönen för en försäkringssäljare och försäkringsrådgivare uppnår ca 46 100 kronor. Vad en säljare får i lön skiljer sig således sig väldigt mycket. Som butikssäljare kan du utgå från en medellön på 30 000 kronor, men tidigare erfarenhet såväl som ålder har betydelse. Vill du arbeta som säljare kommer du i många fall ha stora möjligheter att påverka din lön. Det är inte ovanligt att löner är fasta såväl som provisionsbaserade. Det beror dock på inom vilken bransch du arbetar. 

Så blir du säljare

Det finns inga generella krav på utbildningar för att du ska kunna arbeta som säljare. Här är det främst dina personliga egenskaper som kommer vara avgörande. Arbetsgivaren kan därför själv bestämma vilka kvalifikationer som önskas och om utbildning är ett krav eller inte. Önskar du utbilda dig inom försäljning finns många inriktningar och program att välja mellan. Du kan studera på högskola och universitet, men också gå enskilda kurser eller YH-utbildningar. På Studera.nu har du möjlighet att hitta din drömutbildning. Satsa på inriktningar som internationell försäljning, försäljning, marknadsföring eller Account management på en skola som passar dig.