JOBBTESTER

Frilans & Konsult
Hem > Frilans & Konsult

Frilans - Uppdrag med stor valfrihet

Att jobba som frilans med uppdrag ger en stor flexibilitet och många valmöjligheter i yrkeslivet. Allt fler är idag positivt inställda till att arbeta som frilansare eller konsult. Som frilansare tar du dig an uppdrag utan att vara anställd och jobbar således med olika projekt – både kortsiktiga och långsiktiga. En frilansare är vanligtvis egenföretagare, vilket ger stor valfrihet.

Att jobba på frilansuppdrag

Att jobba på frilansuppdrag innebär att du erbjuder dina tjänster till företag och andra privatpersoner som är i behov av dem. Du kan t.ex. erbjuda konsulttjänster inom journalistik eller fotografering, men du kan också arbeta som grafisk formgivare, skribent eller med programmering. Valmöjligheterna är många och du bestämmer själv hur dina arbetsdagar och tider ska se ut. Att arbeta som frilansare är något som främst lockar yngre människor i ålder 18–34 år. Att testa på livet som egenföretagare är mycket spännande och erbjuder möjligheter som en fast anställning inte kan. Dock kan yrket även vara osäkert, eftersom du aldrig vet när nästa jobb kommer in.
Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
  • Flexibel
  • Målinriktad
  • Serviceinriktad
  • Vill styra över din egen tid
  • Vill vara din egen chef
  • Sköta kontakt med kunder
  • Hålla deadlines
  • Jaga nya kunder och skapa nya kontakter
  • Leverera resultat efter önskemål
  • Sköta fakturering/deklaration
  • Hemifrån
  • På plats hos kunden
  • Som konsult på företag
  • Privat sektor
  • Offentlig sektor

Vanliga roller

Copywriter

Som copywriter är det du som ansvarar för att utforma texter. Det kan t.ex. handla om texter och visuella delar till en reklamkampanj, men också till hemsidor eller produkter. Du arbetar främst hemifrån med datorn som ditt verktyg.

Fotograf

Som fotograf har du möjlighet att själv bestämma om du vill arbeta i en studio eller om du vill arbeta på plats ute hos kunden. Du kan t.ex. ta dig an uppdrag inför bröllop, fester eller viktiga företagsevent.

Grafisk formgivning

Arbetet som grafisk formgivare innefattar bland annat skapande av logotyper, posters, förpackningar eller visitkort. Här använder du dig av designprogram där Illustrator och Photoshop blir viktiga verktyg i ditt arbete. Det vanligaste är att du arbetar hemifrån eller från eget kontor.

Webbdesigner

Som frilansande webbdesigner har du i uppgift att skapa och optimera hemsidor åt kunder. Du kan arbeta på plats hos kunden som konsult, men också från egenvald arbetsplats. Du hjälper t.ex. till att göra hemsidan mer användarvänliga och funktionella för kunder.

Journalist

Att frilansa som journalist är idag mycket vanligt. En journalist arbetar bland annat med redigering inom radio, tv, press och tidningar, men kan även arbeta som en reporter eller inom information och kommunikation. Här arbetar du främst ute hos kund beroende på uppdrag.

Hitta frilansuppdrag

Är du intresserad av att erbjuda dina tjänster och börja tjäna pengar på ditt intresse? Vägen dit är enkel och börjar med att du ska hitta frilansuppdrag. Idag väljer allt fler att avstå från fasta anställningar för att testa på livet som egenföretagare. För många är det ett mycket stort steg där man lämnar en ekonomisk trygghet bakom sig, för att få en mer fri vardag. Med yrket kommer många fördelar, t.ex. att du har möjlighet att själv bestämma över din lön och arbetstid. Framtidsutsikterna för frilansare ser mycket bra ut, då allt fler företag insett fördelarna med att anlita externa konsulter/frilansare för specifika projekt. Det är också billigare för företag än att anställa på plats.

Vad är gigekonomi?

Gigekonomi är ett begrepp som innebär att arbetsgivare och arbetssökande matchas ihop via en digital annonseringstjänst. Här tillhandahålls korta uppdragsbaserade tjänster och passar särskilt bra för dig som är frilansare. Genom tjänsten har arbetstagaren möjlighet att arbeta med ett uppdrag i taget. Istället för att arbeta på en fysisk arbetsplats hanteras uppdragen vanligtvis genom en digital plattform där uppdragsgivare lägger ut aktuella uppdrag. Du får då betalt per slutfört uppdrag.

Så börjar du jobba på frilansuppdrag

För att börja jobba på ett frilansuppdrag behöver du inte ha någon speciell utbildning. Vem som helst kan egentligen erbjuda sina tjänster till andra företag och privatpersoner. Konkurrensen på marknaden är dock relativt stor och därför kan en utbildning inom aktuellt ämne komma till stor fördel, såväl som livserfarenhet och yrkeserfarenhet. Oavsett vad det är du vill arbeta med finns det både högskoleutbildningar och fristående kurser som du kan använda dig av för att bättre på dina kvalifikationer och öka chansen till fler frilansuppdrag.