JOBBTESTER

Investering
Hem > Investering

Leva på ränta - utan att jobba

Arbetet som investerare passar för dig som vill ha ett eget företag och som gillar att se pengarna växa. En investerare investerar främst i mindre företag, för att på så sätt få dem att utvecklas och generera mer kapital. En duktig investerar kan leva på ränta – utan att jobba!

Att leva på ränta

Vill du bli ekonomiskt oberoende och kunna leva på ränta? Då kan yrket som investerare vara något som passar dig. Genom att investera dina pengar i fonder och aktier kan du, med lite tur och tålamod, leva på räntan av dina investeringar. För att lyckas komma upp i ett högt belopp krävs intresse och kunskap om börsen.

Att investera innebär inte att du sparar pengar på ett sparkonto, utan att du investerar i fastigheter, värdepapper, valutor eller annat som ger en bra avkastning och utdelning. Jämför du räntan på ett sparkonto och på börsens snittavkastning är det mycket stor skillnad. På ett sparkonto kan du få en ränta på ca 0,9 %, medan snittavkastningen på början legat på 9 % under de senaste 10 åren.

Passar dig som är…
Fördelar med att leva på ränta
  • Envis
  • Nyfiken
  • Kreativ
  • Tålmodig
  • Fokuserad
  • Bra avkastning på lång och kort tid
  • Ger dig kunskap om börsen
  • Du kan leva på din avkastning
  • Tjäna pengar på ränta-på-ränta effekten
  • Du får ett friare liv

Här kan du investera

Fastighetsfinansiering

Fastighetsfinansiering kan göra det möjligt att leva på ränta. Kameo gör det möjligt att finansiera i fastigheter, även om den summa du vill finansiera inte handlar om miljoner. Det är inte tidskrävande, du kan styra din egen risk och investera långsiktigt.  

Börsen

Börsen är den marknadsplats som du vänder dig till när du vill köpa eller sälja värdepapper och finansiella instrument. På börsen kommer du främst att hitta aktier, men det finns även en oljebörs, elbörs, råvarubörs och derivatbörs.

Råvaror

Genom att investera i råvaror kan du få en mycket bra portfölj där risken är spridd. Några mycket populära råvaror att investera i är bland annat olja, guld och silver, men även kaffe. Målet är att använda en marknad som inte är lika skakig vid inflation.

Valuta

Många väljer idag att handla med valuta, vilket även kan kallas för forex-trading. Kort och gott kan innebära det att du köper ett valutapar för att sedan sälja. Idag är det valutamarknaden som är den absolut största när det kommer till investering och trading.

Lån

Att investera i lån är något som blivit mycket populärt. Här kan du t.ex. investera i företagslån hos bolag som fokuserar på P2P-lån till privatpersoner. Genom att investera i lån kan du tjäna pengar i takt med att låntagaren betalar sin ränta.

Investera i fastigheter

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga om du vill investera i fastigheter. Fastighetsfinansiering är ett relativt tryggt alternativ, eftersom hyresgäster alltid kommer behöva betala hyra – oavsett världshändelser eller inflation. Du kan antingen välja att gå via ett fastighetsbolag och köpa aktier i bolaget, men du kan också välja fonder, något som oftast har lägre risk. Ett annat alternativ är att du använder dig av en digital plattform som gör det möjligt för dig att komma i kontakt med fastighetsutvecklare som är i behov av pengar. Med crowdlending kan du låna ut dina pengar till personer i behov av likvida medel för att investera i fastigheter. På Kameo.se kan du läsa mer om fastighetsfinansiering.

Investera i börsen

Att handla med aktier på börsen är inte så svårt som det låter och idag är det allt fler privatpersoner som ger sig in i investeringsformen. När du vill köpa eller sälja aktier är det således börsen som du ska använda dig av. Här hittar du även andra typer av värdepapper och behöver starta upp ett konto för att komma igång. Du kan använda dig av ett förvar eller en depå, där ISK är det vanligaste alternativet. Med ISK slipper du betala skatt på avkastning, utdelning och kapitalvinster och slipper även sköta deklarationen. Idag finns det många plattformar som du kan använda dig av, där avanza.se ligger i framkant.