JOBBTESTER

Chaufför
Hem > Chaufför

Chaufför - Jobb på väg

Med ett jobb som chaufför har du möjlighet att jobba inom många olika branscher och på många olika arbetsplatser. En chaufförs huvuduppgift är att se till att transportera människor eller produkter från en plats till en annan. En chaufför kan även arbeta med att transportera produkter på ett tryggt och effektivt sätt.

Att jobba som chaufför

Att jobba som chaufför är ett ganska så ensamt arbete och därför kräver det inte att du är speciellt social som person. Du måste dock ändå vara mycket serviceinriktad och ansvarsfull, eftersom du arbetar med att transportera människor eller produkter. Som lastbilschaufför eller budbilschaufför är det produkter och varor som du tar från en plats till en annan, men som taxi- eller limousinförare är det människor som du arbetar med.

Att jobba som chaufför innebär också att du, utöver själva transporten, kommer att ha ansvar för utrustning och kontroll av fordonet och tar hand om vanliga underhållsåtgärder. Det är inte ovanligt med mycket oregelbundna arbetstider där du kan jobba dagtid, kvällstid, heltid, deltid och extra vid behov. 

Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
 • Serviceinriktad
 • Lyhörd
 • Ansvarsfull
 • En god förare
 • Trivs med att jobba ensam
 • Transportera varor och produkter
 • Transportera människor
 • Sköta underhåll av fordonet
 • Kontrollera fordon 
 • Ha kundkontakt
 • Transportföretag
 • Handeln
 • Privat och offentlig sektor
 • Flygplatser
 • Eget företag

Vanliga roller

Taxichaufför

Som taxichaufför är det din uppgift att transportera människor från olika platser i utbyte mot betalning. Du använder dig vanligtvis av en personbil, alternativt en mindre buss som är taxiregistrerad. Förr krävdes körkortsbehörighet för taxi, men det är inget som används idag.

Lastbilschaufför

Att arbeta som lastbilschaufför innebär att du transporterar alla möjliga ting. Det kan t.ex. handla om livsmedel och bränsle, men också djur, möbler och byggmaterial. Det är inte ovanligt att köra mycket långa sträckor och att du behöver ta dig runt i hela Europa.

Om du vill jobba med transport finns hundratals lediga jobb inom detta på transportjobb.se. De visar hundratals transportjobb i hela Sverige. Att samla alla transportjobb på en sida är smidigt för dig, då du slipper leta på flera hemsidor för lediga jobb.  

Limousinechaufför

Som limousineförare arbetar du med att transportera människor. Du kan vara privat anställd eller ha ett eget företag. Det vanligaste är att du får arbeta med högt uppsatta människor eller med personer som vill hyra en lyxigare bil till speciella tillfällen, t.ex. bröllop.

Busschaufför

Som bussförare arbetar du med att köra bussar och är på så vis en del av kollektivtrafiken i Sverige. Du ser till att alla färdas på ett tryggt sätt och kontrollerar färdbevis och biljetter. En busschaufför hjälper även passagerare att hamna rätt och ropar ut hållplatser.

Privatchaufför

En privatchaufför arbetar vanligtvis som en assistent till en specifik person eller familj. Du ser till att transportera kunden till den önskade platsen och har ansvar för skicket på fordonet. Det kan t.ex. handla om underhåll och besiktning, men också reparationer.

Hitta lediga jobb som chaufför

Vill du hitta lediga jobb som chaufför? På Chaufförsjobb.se finns chaufförsjobb, oavsett vilket område du vill arbeta inom. Allt fler väljer idag att använda sig av yrkeschaufförer för att ta sig runt. Både bussar, taxibilar och lastbilar är mycket värdefulla för samhället och ett smidigt sätt att sköta olika typer av transporter. För både taxichaufförer, busschaufförer och lastbilschaufförer ser framtiden således ljus ut. För att kunna arbeta som chaufför i Sverige behöver du ha körkort för det specifika fordon som du vill föra fram. 

Vad tjänar en chaufför?

Medellönen för en chaufför ligger på 26 500 kronor, men lönen kan naturligtvis variera beroende på yrkesroll. Som chaufför räknas inte enbart taxichaufförer eller limousinförare, utan även budbil och lastbilschaufförer. Till skillnad från många andra yrken har utbildning såväl som ålder sällan någon större betydelse, utan här är det främst erfarenhet som är avgörande. På Yrkeskollen.se kan du läsa mer. Som chaufför har du möjlighet att arbeta inom många olika branscher. Det är ett mycket socialt arbete där det ställs höga krav på ett serviceorienterat tänkande och en god social kompetens.

Så blir du chaufför

Vilken utbildning som krävs av dig som chaufför är vanligtvis upp till arbetsgivaren att bestämma. Det finns ingen lag som säger att du måste ha en högskoleutbildning eller ha gått på universitet för att kunna jobba i yrket. Det som däremot är viktigt är att du har körkortsbehörighet för det fordon som du vill köra. För taxibilar räcker det med ett vanligt B-körkort, medan lastbilar kräver annat. Går du i gymnasiet kan du med fördel välja Fordon- och transportprogrammet där du sedan väljer transport som inriktning. Det är inte ovanligt att företag och gymnasieprogram erbjuder hjälp med körkortet.