JOBBTESTER

Kock
Hem > Kock

Kock - Jobb som smakar

Det allra flesta kockar ser sitt arbete som så mycket mer än bara ett jobb. I ett kock-jobb får du möjlighet att vara kreativ och skapa konst, även om det är i matform. Arbetsuppgifterna kan vara mycket varierande och beror bland annat på hur din arbetsplats ser ut.

Att ha ett kock-jobb

Att ha ett kock-jobb innebär att du har möjlighet att ta fram din kreativa sida varje dag på ditt arbete. Det vanligaste är att associera kockar med klassiska restauranger, men en kock kan även arbeta i ett storkök, på en skola, i personalrestauranger, barnstugor, barer, på verksamheter och i servicehem.

Arbetar du i ett storkök kommer du att få tillaga stora mängder mat till många personer, medan den som arbetar i en restaurang lagar olika rätter till färre antal personer. Du kan arbeta lunch såväl som à la carte. Som kock kan du även arbeta inom sjukvården, där du får möjlighet att tillaga näringsrika och goda maträtter till patienter och boende.

 Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
 Här kan du jobba
 • Serviceinriktad
 • Kreativ
 • Ansvarstagande
 • Samarbetsvillig 
 • Initiativtagande
 • Matlagning
 • Planering av meny
 • Förberedelser dagen innan
 • Hålla ordning i köket
 • Styling
 • Storkök
 • Sjukvården
 • Restaurang
 • Hotell
 • Skolbespisningar

Vanliga roller

Kock

Förutom att laga mat kommer du som kock att arbeta med många andra saker. Kockar förbereder maten till nästa dag, väljer råvaror och tar fram nya menyer. Kockar testar också olika recept och får i många fall sköta inköp och leveranser.

Souschef

Som souschef assisterar du köksmästaren. Är det en stor restaurang är det inte ovanligt att det finns flera souschefer på plats, t.ex. exectuive souschef och junior souschef. Du ansvarar för att köket utbildas och leder de olika arbetsstationerna.

Kallskänka

Som kallskänka kan du arbeta i bland annat sjukhuskök, äldreboenden, restauranger och skolrestauranger. Kallskänkans arbetsuppgifter är bland annat att göra sallader och smörgåsar, men också förrätter, efterrätter och bakning ingår i arbetsuppgifterna. Precis som namnet beskriver arbetar du i det “kalla” köket.

Bagare

Som bagare får du arbeta med många olika saker. Bagare gör allt från att väga upp ingredienser till att jäsa, forma och grädda kakor och bröd. Arbetar du på ett industribageri är det inte ovanligt att sena nätter och kvällar hör till vardagen.

Köksmästare

Som köksmästare är det din uppgift att leda hela arbetet i köket från början till slut. Köksmästarens arbetsuppgifter innefattar bland annat inköp och planering av meny och matsedel, men här finns också ekonomiskt ansvar. Som kökschef har du ansvar för sous chefer, kockar och kallskänkor.

Hitta lediga jobb som kock

Om du är intresserad av ett kockjobb? Kock-jobb.se listar lediga jobb som kock, oavsett om du är ute efter en tjänst som kock, kallskänka eller köksmästare. Framtidsutsikterna ser mycket ljusa ut och någon större konkurrens finns inte. Det som är viktigt att tänka på är att utbildning och erfarenhet ofta har företräde. Har du utbildat dig till kock kommer det att bli betydligt lättare för dig att hitta ett jobb på en arbetsplats som du gillar. 

Hur mycket tjänar en kock?

Om mat är din stora passion kan yrket som kock vara mycket passande. Hur mycket en kock tjänar är enligt SCB i genomsnitt ca 27 600 kronor i månaden. Faktorer som är avgörande för hur mycket du kommer att tjäna är bland annat din ålder och din utbildning. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är inte anmärkningsvärt stora. Dock krävs sällan utbildning för att kunna lyckas bra i branschen, men flera års erfarenhet kommer naturligtvis att vara avgörande. Ju mer erfarenhet du har, desto högre lön kan du också räkna med. Högst lön har män och kvinnor i åldrarna 45–54 år. 

Så hittar du en restaurangutbildning

Redan i gymnasiet har du möjlighet att välja program och inriktningar som lägger en bra grund för framtiden. På gymnasiet kommer du t.ex. att kunna välja Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Har du redan gått ut gymnasiet kan du istället vända dig till liknande utbildningar som erbjuds. En restaurangutbildning ger dig kunskaper av högsta klass, där både kärleken för mat och hög kunskap prioriteras.