JOBBTESTER

Byggnadsingenjör
Hem > Byggnadsingenjör

Bli byggnadsingenjör

Att bli byggnadsingenjör är positivt på många sätt, inte minst att det finns ett stort behov av kompetenta personer inom omådet. Inriktningarna är också många och varierande, vilket betyder att du kan välja något som verkligen intresserar dig, eller välja något som du tror kommer ha hög efterfrågan. Idag finns många väl utformade program och utbildningar som hjälper dig bli byggnadsingenjör på tre år.

Vad gör en byggnadsingenjör?

Byggnadsingenjör är ett mycket brett område. På frågan, vad gör en byggnadsingenjör, är det svårt att ge ett klart svar som applicerar på alla roller. En bättre fråga hade antagligen varit: vad gör inte en byggnadsingenjör?

En byggnadsingenjör kan jobba med mer administrativa uppdrag, till exempel handläggning av bygglovsansökningar eller besiktningar. Hen kan också arbeta nära ihop med arkitekter för att konkretisera byggnadsidéer i ritningar. Allt som rör byggandet av hållbara och stabila konstruktioner involverar minst en byggnadsingenjör, på ett eller annat sätt.

Byggnadsingenjör utbildning

Beroende på vilken inriktning du vill ha i ditt yrke finns det olika typer av utbildningar. Den vanligaste är byggnadsingenjör på högskola, eller mer specifikt yrkeshögskola. Det är den byggnadsingenjör-utbildning som krävs för att få använda titeln och är tre år lång. Ett annat alternativ är att studera till civilingenjör med inriktning på bygg, vilket är en femårig utbildning på universitet.

En alltmer populär byggnadsingenjör-utbildning är Newtons program med fokus på digitalt byggande – ett område som efterfrågas mer och mer. En byggnadsingenjör med digitalt byggande som inriktning arbetar mycket med matematiska beräkningar och mjukvaruprogram som CAD, Revit och VIM. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment där du får lära dig grunderna som byggnadsingenjör, de specifika kunskapsfälten inom digitalt bygge och vad en digital byggnadsingenjör faktiskt gör i praktiken.

Att jobba som byggnadsingenjör

Att jobba som byggnadsingenjör innebär ofta att den ena dagen inte är den andra lik. Du uppskattar varierande arbetsuppgifter och dagar som kan se helt olika ut. Noggrannhet är ett måste, då byggnadsingenjör ofta ansvarar för byggnadsprojektets hållbarhet och struktur. När du jobbar som byggnadsingenjör spenderar du tid på kontoret och ute på fältet. Vissa yrkesinriktningar innebär mer av det enda och mindre av det andra. Om du är intresserad av en chefsroll och mer ansvar kan du jobba som arbetsledare eller platschef.
Passar dig som är…
  • Noggrann
  • Kreativ
  • Lösningsinriktad
  • Kundfokuserad
  • Samarbetsvillig
Vanliga arbetsuppgifter
  • Rita ritningar
  • Problemlösning
  • Delegering
  • Utredningar
  • Inventering
Här kan du jobba
  • Kommuner
  • Byggarbetsplatser
  • Renoveringsprojekt
  • Föreläsare
  • Konsult

Vanliga roller

Arbetsledare

Som arbetsledare leder och driver du byggprojekt i den dagliga driften. Det kräver att du är lösningsorienterad och tar vara på dina medarbetares kvaliteter på bästa möjliga sätt. Mycket av arbetet är planering, till exempel inköp av material och analys av process och ritningar. Det gäller också att vara flexibel, då vissa byggnadsprojekt kan vara ett par veckor, medan andra kan ta flera år.

Platschef

Platschefen är ansvarig för att byggprojektet drivs i mål, från början till slut. Platschefen sätter ihop byggteamet, inklusive arbetsledaren och medarbetarna. Du behöver kunna hantera många bollar i luften samtidigt, och ha löpande kommunikation med arbetsteamet, kunden och underleverantörer. God samarbetsförmåga och ledningsförmåga är de viktigaste egenskaperna.

Kalkylator

En kalkylator arbetar primärt med avancerade kostnadsanalyser. Till sin hjälp har kalkylatorn speciella mjukvaruprogram som är specialanpassade för kostnadsberäkningar. Som kalkylator sysslar du mycket med uppföljning, utvärderar om projektet följer kalkylerna och presenterar slutligen resultatet för kund och/eller projektansvariga. En fördel med yrket är att du kan jobba inom flera olika typer av projekt.

Byggnadsingenjör lediga jobb

Byggnadsingenjörer är högt eftertraktade och möjligheterna till jobb är stora. Du kan kontakta företag direkt eller lediga jobb som byggnadsingenjör på exempelvis Ledigajobb.se. Här publiceras mängder med jobbannonser dagligen runt om i hela Sverige.

Du kan även hitta jobb som är mer tekniskt inriktade, administrativa roller och jobb som kombinerar byggnadsingenjör med olika säljfunktioner. Möjligheterna att skapa sin egen speciella nisch inom yrket är många, och att kolla upp lediga jobb kan ge en bra indikation för vad som efterfrågas just nu.

Aktuella löner

Lönen för en byggnadsingenjör är förhållandevis jämn, men arbetslivserfarenhet, specialkompetens och efterfrågan kan så klart påverka lika mycket som i alla andra branscher. I skrivande stund ligger medellönen på 44 000 kronor i månaden, enligt Yrkeskollen. Gå in på Yrkeskollen.se för att få den senaste statistiken.

Vill du maximera din lön är det få aspekter som spelar så stor roll som specialkompetens. Om du är i början av din utbildning så överväg att välja en inriktning som du tror kommer vara eftertraktad om 5–10 år.

Byggnadsingenjör framtid

Framtiden för byggnadsingenjörer ser ljus ut. Antalet byggprojekt ökar och är det något som historien konsekvent visat, så är det att vi människor gillar att bygga. De digitala delarna i byggprocessen kommer antagligen också att öka. Att kombinera sina byggstudier med till exempel programmering, juridik eller något med inriktning på klimat eller hållbart tänkande kan vara skillnaden i ditt cv som gör att du står ut från mängden och landar drömrollen.