JOBBTESTER

Försäkring
Hem > Försäkring

Försäkring - Jobb med försäkringsfrågor

Är du intresserad av ett jobb med försäkringar kan yrket som försäkringsförmedlare eller försäkringsrådgivare passa dig bra. I båda yrkesrollerna får du möjlighet att ha kontakt med kunder och hitta de bästa lösningarna på kundens unika behov. Du kommer bland annat att jämföra försäkringar, men också vägleda och förmedla.

Att ha ett försäkringsjobb

Hur din dag med ett försäkringsjobb kommer att se ut beror främst på var du arbetar och vilken yrkesroll du har. Idag kan du arbeta som försäkringsförmedlare och försäkringsrådgivare, men också som försäkringshandläggare eller utredare. Vanliga arbetsuppgifter är bland annat att hjälpa kunder att hitta de bästa försäkringarna till de bästa priserna.

Med ett försäkringsjobb kommer du bland annat att jämföra försäkringar för att se vilka som passar bäst, men även ge råd och vägleda kunden i sitt val. Du kan arbeta inom den privata såväl som offentliga sektorn och kan ha både anställningar och arbeta som konsult. Idag är det många försäkringsförmedlare och rådgivare som har eget företag.

Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
 • Kundfokuserad
 • Serviceinriktad
 • Social och kommunikativ
 • Stresstålig
 • Noggrann
 • Ge rådgivning om försäkringar
 • Jämföra 
 • Förmedla
 • Hitta bästa försäkringarna till kunder
 • Analysera skattemässiga och ekonomiska situationer
 • Egen företagare
 • Konsult
 • Försäkringsförmedlarföretag
 • Försäkringsbolag

Vanliga roller

Försäkringsrådgivare

Att arbeta som försäkringsrådgivare innebär bland annat att du ger råd om olika försäkringslösningar till kunder och klienter. Du analyserar marknaden för att se vilka försäkringar som kommer att ge kunden det bästa skyddet utifrån kundens behov och förutsättningar.

Försäkringshandläggare

Som försäkringshandläggare kommer du att arbeta mycket administrativt. Du kommer bland annat att ta emot försäkringsärenden, utvärdera och följa upp. Det är inte ovanligt att du har en mycket stor kundkontakt och att du informerar om eventuella beslut i olika försäkringsärenden.

Försäkringsförmedlare

Att arbeta som försäkringsförmedlare innebär att du lägger fram olika försäkringsavtal och försäkringslösningar till kunder. Du kan även utföra mycket förberedande arbete i samband med att ett försäkringsavtal ska signeras. Du arbetar för kundens räkning och har bland annat mandat att ingå i avtal.

Försäkringssäljare

Gillar du försäkringar och försäljning kan yrket som försäkringssäljare passa dig. Som försäkringssäljare kommer du att arbeta med att sälja försäkringar till nya och befintliga kunder. Du kan fokusera på en viss typ av försäkring, men kan även sälja flera olika typer, t.ex. livförsäkringar och fastighetsförsäkringar.

Utredare

Som utredare på ett försäkringsbolag kommer du att arbeta med försäkringsärenden som är oklara. Här sker mycket kontakt med olika organisationer och myndigheter och en polisär utbildning med fokus på lagar och förordningar är viktig för att klara av rollen.

Hitta lediga jobb inom försäkring

Försäkringsjobb.se finns försäkringsjobb i mängder. Som försäkringsförmedlare eller försäkringsrådgivare arbetar du nästan uteslutande i den privata sektorn. Det innebär att du inte kommer att arbeta på myndigheter eller offentliga organisationer. Istället är det den privata sektorn som du kommer att synas, t.ex. genom att arbeta på försäkringsbolag, försäkringsförmedlarbolag eller som egen anställd.

Huruvida framtidsutsikterna är ljusa eller inte är dock svårt att säga. Utbudet är i balans med efterfrågan för den som har yrkeserfarenhet och utbildning, något som gäller för både nyexaminerade och erfarna försäkringsförmedlare. Så spås det också se ut de kommande 5 åren, även om allt fler teknologiska lösningar tar över många yrkesroller. Botanisera bland lediga jobb inom försäkring och hitta något som passar dig.

Vad får en försäkringshandläggare i lön?

För en försäkringssäljare och försäkringsrådgivare ligger medellönen på ca 46 100 kronor, enligt statistik från SCB, men det finns tydliga löneglapp mellan män och kvinnor, där kvinnors medellön är ca 9 000 kronor lägre. 

Både lönerna för försäkringssäljare och försäkringshandläggare ligger i dagsläget väldigt bra till och det finns många möjligheter att påverka sin inkomst. Här kommer faktorer som utbildning och sektor att ha stor betydelse. Den privata sektorn är ledande såväl som en eftergymnasial utbildning på minst 3 år. Även för den utan utbildning kan arbetet som försäkringssäljare och försäkringsrådgivare ge mycket bra inkomst.

Så börjar du jobba med försäkring

För att kunna jobba med försäkring eller för att bli försäkringsförmedlare finns det inga krav på specifika utbildningar. Däremot kan arbetsgivaren i fråga själv bestämma vilka kvalifikationer, utbildningar och egenskaper som är viktiga. Det är inte ovanligt att personer som anställs inom yrket har en gymnasieutbildning på minst tre år. Någon eftergymnasial utbildning är sällan regel, men helt klart meriterande.

Du kan hitta lämpliga utbildningar på Yrkeshögskola, men du kan också gå en internutbildning hos försäkringsbolaget i fråga eller hos försäkringsförmedlarbolaget – förutsatt att en sådan erbjuds. Ska du välja gymnasium kan du satsa på Ekonomiprogrammets olika inriktningar.