JOBBTESTER

Mekaniker
Hem > Mekaniker

Mekaniker - Jobb med fordon

Är du en fordonsfantast? Då kan ett mekaniker-jobb passa dig. Som bilmekaniker är det din uppgift att utföra service och reparation på bilar. Du gör också felsökningar och kan arbeta med olika typer av fordon, t.ex. motorcyklar. I takt med att utvecklingen går framåt hanterar mekaniker mer elektronik och mindre mekanik.

Att ha ett jobb som mekaniker

Att ha ett jobb som mekaniker innebär arbete med olika fordon och vanligt förekommande arbetsuppgifter är allt från felsökningar till service, reparationer och underhåll. Kort och gott kan man säga att ordet “fordonsmekaniker” är ett samlingsnamn för alla yrken där analysering, reparation och service utförs på arbetsmaskiner och fordon. Bilmekaniker arbetar också med att felsöka elektronisk utrustning, t.ex. om bilen har fått ett fel i systemet som behöver åtgärdas. Efter att du har arbetat som bilmekaniker i minst tre år går du över till att bli tekniker.
Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
 • Social kompetens
 • Noggrann
 • Tålmodig
 • Serviceinriktad
 • Lösningsorienterad
 • Felsökningar och service
 • Reparation av bilar, MC, fordon
 • Användande av elektronisk mätutrustning
 • Leta fel i bilsystem och åtgärda
 • Byta ut delar och serva
 • Bilverkstad
 • Bensinstationer
 • Bärgningsföretag
 • Åkeriföretag
 • Däckverkstad

Vanliga roller

Bilmekaniker

Som bilmekaniker arbetar du med att underhålla, reparera och felsöka fordon. Din uppgift är att kontrollera eventuella fel, byta ut trasiga delar och ersätta dessa med nya. Som bilmekaniker arbetar du inte bara med bilens yttre, utan även med bilens system.

Tekniker

Tekniker är en yrkesroll som du får efter att du har arbetat som bilmekaniker i tre år. Som tekniker arbetar du fortfarande med fordonsteknik och utför sedvanliga uppgifter som felsökning, service och reparation på personbilar såväl som tunga maskiner. Här använder du tekniska hjälpmedel, mätinstrument och datautrustning.

Verkstadschef

En verkstadschef har ansvar för att ta hand om verkstadens dagliga drift. Du har ansvar för att skapa en trygg och effektiv verkstad och utveckla befintliga rutiner eller skapa nya. Fokus ligger på att skapa de bästa förutsättningarna för en god kundnöjdhet.

Lastbilsmekaniker

Precis som ordet beskriver är en lastbilsmekaniker en person som utför service, reparation och felsökning av lastbilar och andra tunga fordon. Här krävs en god kunskap inom elektronik, IT och mekanik. Orsaken till detta beror på att många lastbilar består av ihopkopplade datorer.

Beställ lastbilstillbehör

Som lastbilsmekaniker är det avgörande att förstå behovet av kvalitativa lastbilstillbehör för att säkerställa att lastbilar fungerar effektivt och säkert på vägarna. Med det ständigt ökande trycket på transportindustrin, både vad gäller lastmängder och tidsfrister, blir behovet av pålitliga lastbilstillbehör alltmer akut. Genom att investera i högkvalitativa tillbehör kan du som mekaniker förbättra fordonens prestanda, minska bränsleförbrukningen och öka deras livslängd. För att uppfylla dessa krav och göra det möjligt för lastbilar att fungera optimalt på vägarna, är det viktigt att vända sig till pålitliga leverantörer av lastbilstillbehör.

Ett företag som Nordicc erbjuder lastbilstillbehör av högsta kvalitet, inklusive aerodynamiska lösningar som spoilers och chassikjolar, som kan hjälpa till att minska bränsleförbrukningen och förbättra lastbilarnas effektivitet. Genom att beställa från Nordicc kan du som lastbilsmekaniker vara säker på att du får tillgång till de rätta produkterna som uppfyller specifika behov och krav.

Mekaniker

En mekaniker kan jobba inom flera olika områden. Som mekaniker är det du som har ansvar för att ta hand om underhåll av utrustning och maskiner, t.ex. på en kommunal anläggning eller i industri. Här krävs att du är teknikkunnig och kan arbeta förebyggande.

Hitta lediga jobb som mekaniker

Letar du efter lediga jobb som mekaniker kan vi rekommendera Mekanikerjobb.se. Här finns lediga mekanikerjobb över hela Sverige. Det finns en betydligt större efterfrågan på bra bilmekaniker nu än under de senaste åren. Är du intresserad av att arbeta som mekaniker är framtidsutsikterna mycket ljusa. Mekaniker är ett mycket roligt och spännande yrke för den som älskar fordon och som vill tjäna pengar på sin hobby. Precis som inom de flesta yrkesroller finns det här möjlighet att arbeta inom både den privata- och den offentliga sektorn.

Som yrkeserfaren bilmekaniker kommer du inte att ha några större svårigheter med att få ett jobb. Här är det främst kunskaper om specifika varu- och bilmärken som efterfrågas, samt kunskap om elektronik och data. Det beror helt enkelt på att allt fler bilar är elektroniskt styrda med elektroniska system. De generella kraven från arbetsgivare har ökat och utbildning såväl som lång erfarenhet är således både krav och mycket meriterande beroende på arbetsgivaren.

Vad har en bilmekaniker i lön?

Medellönen för en motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer ligger i dagsläget på 29 800 kronor. Lönen är vanligtvis högre för män, där det skiljer ca 2000 kronor från kvinnors snittlön. Hur mycket en bilmekaniker har i lön kan variera. Enligt SCB ligger lönen högre för den som väljer att arbeta privat. 

Så blir du mekaniker

Är du ung och vill utbilda dig till bilmekaniker är det bäst att välja en grundutbildning på gymnasieskolan. Här är det Fordons- och transportprogrammet som du bör använda dig av och du hittar det i både privata och kommunala skolor. Programmet ger dig en mycket grundlig och bra utbildning för att sedan ta dig vidare och få in en fot på en bilverkstad. 

Om gymnasietiden redan är förbi kan du istället söka till en vuxenutbildning. Vuxenutbildningar som bilmekaniker kan du hitta på olika Yrkeshögskolor. Det kan vara en god idé att ansöka i tid, eftersom platserna är begränsade.