JOBBTESTER

Butik
Hem > Butik

Butik - Jobba med service

Jobb i butik kan innefatta många olika typer av arbetsuppgifter. I en butik finns det även många olika yrkesroller, t.ex. butiksbiträden, butikschefer, butiksplockare, butikssäljare och mycket mer. Alla ansvarsområden är mycket viktiga för att butiken ska fungera och rulla på.

Att jobba i butik

Att jobba i butik är något som de allra flesta associerar med yrket butiksbiträde. Som butiksbiträde kan du jobba i ett varuhus eller i en butik och har i uppgift att sälja varor. Det kan t.ex. handla om varor i form av mode och kläder, men också skönhetsvård och husdjursartiklar. Arbetet kräver att du är en mycket social person som kan arbeta flexibelt. Kvällsarbete såväl som helgarbete är vanligt förekommande. Som butiksbiträde kommer du att få hjälpa kunder att hitta rätt, besvara frågor och ge råd och vägledning. Du behöver även ha kunskap om de produkter eller tjänster som säljs, samt ha förmåga att hantera kassasystem och redovisa dagskassan.
Passar dig som är…
 Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
  • Social
  • Lyhörd
  • Organiserad
  • Stresstålig
  • Flexibel
  • Vägleda kunder
  • Hantera kassa och dagskassa
  • Plocka upp varor
  • Prissättning, påfyllning och upplockning
  • Rådgivning
  • Privat sektor
  • Offentlig sektor
  • Butiker
  • Varuhus
  • Livsmedelsbutiker

Vanliga roller

Butiksbiträde

Som butiksbiträde är det din uppgift att ta hand om kunderna. Du vägleder och ger råd där det behövs och tar även hand om upplockning av varor, prissättning, påfyllning och mycket mer. I många fall kommer du också att få hantera kassasystemet.

Butikssäljare

En butikssäljare har mycket skiftande arbetsuppgifter. Som butikssäljare kan du arbeta med prismärkning, sortering, påfyllning och kassajobb. Till skillnad från butiksbiträdet har du dock ett större fokus på marknadsföring, försäljning och branschkunskap, samt affärsutveckling. Som säljare har du som mål att öka företagets intäkter.

Butikschef

Butikschefens ansvar är att ta hand om den ekonomiska biten för företaget. Det kan t.ex. handla om att göra upp och följa budgeten, men det kan även inkludera planering av kostnader såväl om inköp och lagerhållning.

Butiksplockare

Som butiksplockare är det din uppgift att ta hand om bland annat skyltning, upplockning av varor och utplacering av produkter i butiken. Här är det viktigt att du är social och att du har lätt för att skapa goda relationer till alla kunder.

Butikskontrollant

En butikskontrollant arbetar som en väktare “under cover” och har i uppgift att kontrollera så att butiksmiljöerna är lämpliga och att åldersgränser följs. Många butikskontrollanter arbetar i civila kläder för att kunna utföra sitt arbete så bra som möjligt.

Hitta lediga jobb i butik

Det finns alltid lediga jobb i butik. På Allabutiksjobb.se kan du hitta mängder med lediga jobb i butik där arbetsgivare är på jakt efter nyfikna och engagerade butiksmedarbetare. Då många arbeten inom butik inte kräver någon tidigare utbildning eller eftergymnasial utbildning är konkurrensen dock relativt stor. Det är helt enkelt fler människor som har möjlighet att ansöka till de lediga jobben. Som butikschef med yrkeserfarenhet är framtidsutsikterna ljusare än för butiksbiträden, där allt fler butiker satsar på webbshoppar och självscanningssystem. Det är dock många uppgifter som ännu inte kan ersättas av maskiner och därför behövs butikspersonal fortfarande inom branschen. Hitta lediga jobb i butik nära dig! 

Att jobba i butik innebär till stor del att du arbetar med service. Att arbeta inom serviceyrken kan vara mycket stimulerande och roligt när du arbetar i butik. Du kan hitta fler lediga jobb inom service och tjänster på Servicejobb.se. Där finns alltifrån butiksjobb och andra inom kundsupport, restaurang och många fler!

Vad har man i lön som butikssäljare?

Enligt SCB ligger medellönen för en butikssäljare på 28 000–30 000 kronor, beroende på inom vilken sektor och bransch du arbetar. Lönen är i snitt högre för den som arbetar inom fackhandel, jämfört med den som arbetar inom dagligvaror. Inom båda kategorierna är det främst utbildningen som ligger till grund för en högre lön. En eftergymnasial utbildning på minst 3 år ger högre lön än en grundskole- eller gymnasieutbildning. Som butikssäljare får du ett mycket varierande arbete där det ingår många olika typer av arbetsuppgifter. Vad man får i lön som butikssäljare varierar alltså något.

Så börjar du jobba i butik

Vilken utbildning du kommer behöva beror helt på vilken yrkesroll du är intresserad av. I de allra flesta fall krävs inte mer än en genomförd gymnasieutbildning. Meriterande är om du har gått handels- och administrationsprogrammet, men det är sällan ett krav. Vill du däremot arbeta som butikschef är kraven på utbildning högre. Här är det viktigt att du kan uppvisa kunskaper och utbildning inom ekonomi, budgetering och bokföring, förslagsvis från en påfyllnadsutbildning från Yrkeshögskolan. Här kan du exempelvis plugga till butiksledare på distans.